22 Eylül 2013 Pazar

KOLAY GELEN ZORLAR VE ZOR GELEN KOLAYLAR


Sabah evden çıkan adam doğruca bakkala gider ve zeytin, peynir, ekmek alır kahvaltı için. İzin günü olduğu için kahvaltı sonrası gazetesini de alır. Bir de sigara içiyorsa bir pakette sigara. Diyelim ki masraf oldu 20 TL.
Eve gelir, kahvaltısını yapar, dışarıya çıkar.
Arkadaşıyla buluşur, bir yerlerde otururlar ve çay, kahve derken hesap; 10TL olsun.
Eve giderken bir pazara uğrar domates,biber, elma..vs.  15TL de bu olsun.
Yol paralarını da ekleyelim; 5TL.
Oldu günlük gider;50 TL.
Eve geldi. Çoluk çocuk muhabbet ve kapının zili çalar. Dingdong!
-Allah rızası için bi sadaka!
Birden yüz buruşur ve:
-Allah versin, Allah versin!
Kapı kapanır dilencini suratına. Biz yaparız bunu ya da buna benzer tutumları. Birde istisnaları saymazsak sanki her gün kapımıza dilenciler geliyormuş gibi düşünüveririz hemen. Veya “zaten parada kalmadı” düşüncesi hasıl olur zihnimizde birdenbire!
Oysa ki o gün 50TL yi çok rahat harcamışızdır. Ola ki rahat olmasın. Yine de o 1TL yi vermek zor gelir bize..!

Askerde nöbet sırası geldi mi hemen bir stres öbeği düşer kimi askerin içine. Öyle ya da böyle hayallerle, düşüncelerle, tefekkürlerle, ona buna bakmakla, binaları, dağları, bayırları, duvarları seyretmekle geçer o saatler. Kimi soğuktan 15 dakika tutar kimi konumu gereği 3 saat aralıksız. Asker 2 saat bekler bekler ve nihayet son dakikalara geldi mi süreç gerilmeye başlar. Son dakikalar son saniyeler ve oh be! Kimi zaman son dakikalar son saniyeler öyle böyle geçer fakat diğer asker gelmez! Tam 1 dakika geç gelir! Ne küplere binilir o zaman ve sadece bir dakika yüzünden. Ve o 1 dakikanın zulmü 2 saatin ağırlığından da ağır gelir askere.

Televizyon başında saatler akıp geçerken, mıyışık mıyışık o kanal senin bu kanal benim derken biri gelir ve: “Ya birader şöyle bir işimiz vardı az yardımcı olur musun?” dediğinde “Ya valla şimdi ben de çıkıyordum dışarıda bir işim var, kusura bakma” gibi durumlarda ne oluyor? O nasıl bir duygudur ki bedeni saatlerce yerinden kaldırmaz ve yine o nasıl bir duygudur ki bağlasan durmaz.

Hiç yorum yok: